VCA certificatie
VCA is een keurmerk voor diverse branches in de Nederlandse industrie, om aan te tonen dat degene met een VCA certificaat over de basiskennis beschikt om elke dag weer veilig en gezond te werken. Een paar van de branches waarin een VCA-certificaat veel wordt gevraagd zijn Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek en de Procesindustrie. Er is een verschil tussen Basis-VCA, kortweg B-VCA genoemd en VOL-VCA. Basis-VCA is bedoeld voor iedereen die risicovol werk doet of in een risicovolle omgeving werkt en is verplicht voor iedereen die bij een VCA-gecertificeerd bedrijf aan de slag gaat. VOL-VCA behandelt dezelfde onderwerpen die bij een B-VCA aan bod komen, maar dan bekeken uit het perspectief van een operationeel leidinggevende. Ook kunt u de VIL-VCU certificaat behalen, waarmee u laat zien dat u basiskennis heeft over het toepassen van eerder genoemde kennis om specifiek uitzendkrachten veilig en gezond te laten werken.
VCA cursussen
Afhankelijk van uw functie zult u dus moeten kiezen voor een Basis-VCA of een VOL-VCA cursus om het VCA certificaat te verkrijgen. In de basis zijn beide cursussen het zelfde, met als grote verschil dat de B-VCA certificaat echt bedoeld is voor uw eigen gezondheid en de VOL-VCA ook die van uw collega’s in acht neemt. Zo leert de VCA basis cursus de principes van veilig werken en VCA VOL cursus het stimuleren van veilig werken bij anderen. In beide cursussen worden ARBO wetgevingen uitvoerig besproken en wordt de opleiding afgesloten met een VCA examen. Wanneer deze succesvol is afgerond krijgt u een VCA basis of de VCA VOL certificaat. Mocht u de kennis al hebben, kunt u ook direct het VCA examen afnemen.
Braveau biedt ook VCA cursussen in andere talen aan op aanvraag.
Hoe lang is de VCA certificaat geldig?
Alle VCA certificaten zijn tien jaar geldig vanaf het moment dat u geslaagd bent voor het VCA examen. Hiernaast is het uw eigen verantwoordelijkheid om deze op tijd te verlengen, zodat uw certificaat ten alle tijde geldig blijft. Dit kan makkelijk door enkel een examen te volgen. Echter raad Braveau een opfriscursus aan, gezien de complexiteit van de stof en de kans dat erin 10 jaar wetten kunnen veranderen.