VCA opleidingen

VCA is de afkorting voor VGM (Veiligheid, Gezondheid, Milieu) Checklist Aannemers en is een certificaat voor werknemers die de basiskennis hebben van veilig en gezond werken. Leidinggevende rollen kunnen de VCA VOL cursus volgen, die uitdagender is met een focus op de operatie. Hierdoor kunnen zij ook de veiligheid en gezondheid van hun directe collega’s waarborgen op de werkvloer.

Home / VCA

VCA basis cursus

Wil je aan kunnen tonen dat je over de basiskennis van Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) beschikt? Kies dan voor een VCA Basis opleiding door Braveau. Dit certificaat is bedoeld voor uitvoerende medewerkers die aan moeten kunnen tonen dat zij op dit gebied over voldoende kennis beschikken.

217.75

excl. BTW
 • Gecertificeerde trainers
 • Veilig betalen

VCA basis e-learning + examen

Met een VCA-B certificaat kun je aantonen dat je over de basiskennis van Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) beschikt. Past een lesdag niet in jouw planning kies dan voor een e-learning VCA Basis opleiding bij Braveau. Je volgt dan een e-learning programma op de momenten dat het jou uitkomt. Aansluitend kom je naar een van de vele examenlocaties en maakt het examen.

137.50

excl. BTW
 • Gecertificeerde trainers
 • Veilig betalen

VCA examen

Wil je alleen examen doen om je VCA certificaat te behalen? Met dit certificaat zorg je ervoor dat je te allen tijde bijdraagt aan een veilige werkplek voor jou en je collega’s. Wij bieden je bij Braveau de mogelijkheid om examen te doen in B-VCA, VOL-VCA en VCU.

105.00

excl. BTW
 • Gecertificeerde trainers
 • Veilig betalen

VCA VOL cursus

Met het certificaat Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA (VOL-VCA) laat je zien dat je over voldoende basiskennis op gebied van Veiligheid, Gezondheid en Milieu beschikt. Je weet hoe je deze kennis moet toepassen in het belang van jezelf en de collega’s aan wie je leiding geeft.

145.00

excl. BTW
 • Gecertificeerde trainers
 • Veilig betalen

VIL-VCU cursus

De VIL-VCU training komt grotendeels overeen met de VOL-VCA training. Wat is anders? Deze training gaat in op de wetgeving en verantwoordelijkheden in de relatie ‘inlener – uitzendorganisatie – uitleenkracht’. Deze training is een must voor intercedenten en leidinggevenden van VCU-gecertificeerde uitzendorganisaties.

214.50

excl. BTW
 • Gecertificeerde trainers
 • Veilig betalen

VCA andere talen

Wanneer je je VCA cursus en examen in een andere taal wilt doen dan in het Nederlands kunnen wij dit voor je faciliteren. Volg bijvoorbeeld een cursus in het Engels en maak het examen in de taal van jouw voorkeur. Wij zorgen er graag voor dat iedereen zijn of haar VCA certificaat kan halen en hierdoor bij kan dragen aan een veilige werkplek.

260.00

excl. BTW
 • Gecertificeerde trainers
 • Veilig betalen

VCA certificatie

VCA is een keurmerk voor diverse branches in de Nederlandse industrie, om aan te tonen dat degene met een VCA certificaat over de basiskennis beschikt om elke dag weer veilig en gezond te werken. Een paar van de branches waarin een VCA-certificaat veel wordt gevraagd zijn Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek en de Procesindustrie.  Er is een verschil tussen Basis-VCA, kortweg B-VCA genoemd en VOL-VCA. Basis-VCA is bedoeld voor iedereen die risicovol werk doet of in een risicovolle omgeving werkt en is verplicht voor iedereen die bij een VCA-gecertificeerd bedrijf aan de slag gaat. VOL-VCA behandelt dezelfde onderwerpen die bij een B-VCA aan bod komen, maar dan bekeken uit het perspectief van een operationeel leidinggevende. Ook kunt u de VIL-VCU certificaat behalen, waarmee u laat zien dat u basiskennis heeft over het toepassen van eerder genoemde kennis om specifiek uitzendkrachten veilig en gezond te laten werken.

VCA cursussen

Afhankelijk van uw functie zult u dus moeten kiezen voor een Basis-VCA of een VOL-VCA cursus om het VCA certificaat te verkrijgen. In de basis zijn beide cursussen het zelfde, met als grote verschil dat de B-VCA certificaat echt bedoeld is voor uw eigen gezondheid en de VOL-VCA ook die van uw collega’s in acht neemt. Zo leert de VCA basis cursus de principes van veilig werken en VCA VOL cursus het stimuleren van veilig werken bij anderen. In beide cursussen worden ARBO wetgevingen uitvoerig besproken en wordt de opleiding afgesloten met een VCA examen. Wanneer deze succesvol is afgerond krijgt u een VCA basis of de VCA VOL certificaat. Mocht u de kennis al hebben, kunt u ook direct het VCA examen afnemen.

Braveau biedt ook VCA cursussen in andere talen aan op aanvraag.

Hoe lang is de VCA certificaat geldig?

Alle VCA certificaten zijn tien jaar geldig vanaf het moment dat u geslaagd bent voor het VCA examen. Hiernaast is het uw eigen verantwoordelijkheid om deze op tijd te verlengen, zodat uw certificaat ten alle tijde geldig blijft. Dit kan makkelijk door enkel een examen te volgen. Echter raad Braveau een opfriscursus aan, gezien de complexiteit van de stof en de kans dat erin 10 jaar wetten kunnen veranderen.

 

De veiligheid van jouw proces verbeteren?

Kies uit één van onze opleidingen